side-menu
pen

Testimoniale

Ioana Bidian Micu marker
 

O pasiune, un vis totul transformat intr-un proiect, asa incepe pentru mine 2015.
Am pus totul impreuna vin, arta, gastronomie, detalii, profesionalism, evenimente care imbina armonios toate aceste elemente.
Azi doresc sa va prezint un nou concept WineUp Fair in Transylvania oferit prin ArtVinium in martie la Cluj
Un vis construit alaturi de prieteni pe care imi doresc sa il traiesc impreuna cu voi.

Ioana Bidian Micu
Managing Director - Artvinium

Bogdan Curutiu marker
 

Intr-o lume mereu in schimbare, am reusit sa fiu surprins din nou si din nou de Ioana prin felul in care fiecare degustare era unica. Si nu pentru ca vinul era vin, arta era prezenta si gustarile ne invitau la inca un pahar...ci pentru ceea ce simt de fiecare data. Vad un om care imi aminteste mereu ca atunci cand facem lucrurile cu pasiune, cand facem ce ne place, viata ne da sansa sa nu simtim ca muncim. Si sa ma simt liber, sa fac ce simt, mie imi place.

Bogdan Curutiu
Asociatia Papilio

Sorin Tirt marker
 

Ma gandeam ca noi oamenii suntem pentru ceilalti ca niste fructe…Cand dai de-un fruct exotic pe care nu-l cunosti, esti foarte curios, nu? Te atrage, are culoare frumoasa, are forma placuta la pipait, miroase frumos, pare apetisant si plin de savoare…insa nu stii! Este ceea ce crezi tu despre el, si nu poti afla cum e pana nu-l gusti…Ar putea sa ne placa, sau nu! Nu stim pana nu-l gustam…S-ar putea sa fim foarte incantati sau foarte dezamagiti… Asa suntem, n-avem ce sa-i facem… asa am inceput viata asta cu bine si rau. Daca Eva n-ar fi gustat din marul ala pacatos…eram inca ingeri! Insa nu suntem decat oameni si ne plac fructele…”

Ca sa nu va plictisesc cu discursuri despre brand, identitate si comunicare vizuala, am decis sa pun aici acest text pe care l-am scris candva in trecut. Si am hotarat asta pentru ca mi s-a parut reprezentativ pentru WineUP, pentru vinuri si mai ales pentru…oamenii care cred in visurile lor!

Sorin Tirt
Director Creativ - TD Studio

Teodor Breazu marker
 

Cand gusti un vin este ca si cand ai face o incursiune intr-o istorie mai apropiata sau indepartata. O gura de vin si dintr-o data te plimbi prin vie, simti caldura soarelui si loviturile reci ale picaturilor de ploaie, auzi povestile celor ce au ingrijit via, participi la discutiile din racoarea cramei si s-ar putea sa recunosti cu placere vocea unui oenolog ce randuieste procesul de vinificatie.
Apoi iti dai seama ca toti acestia sunt prietenii tai si ai ocazia sa te revezi cu ei la Cluj, la WineUp, intr-o primavara frumoasa ce cu siguranta va deschide noi file de jurnal. Jurnalul vinului.

Teodor Breazu
Winebook

Jutka Borde marker
 

Vinul este o poveste. Cand povestea se transforma in pasiune si o faci cu suflet asa cum o face Ioana se nasc proiecte ca WineUP, concept transformat intr-un eveniment deosebit. Fiecare lucru pe care il construim incepe cu un prim pas, noi facem acest pas in 2015.
Pasiunea fata de vin si fata de lucruri frumoase nu vine din nastere , ci se invata si se cultiva cu timpul.
Va recomand din suflet si incredere acest eveniment unde vom re/descoperi impreuna vinurile si oamenii care cred in acest concept.

Jutka Borde
Casa Barolo

Vasile Gheorghe Silvasan marker
 

In primul rand as dori sa prezint contextul si scopul participarii la WineUp.

-      nu am participat pana la WineUp la nici un eveniment de profil.

-      nu am participat in Romania la nici un eveniment dedicat degustarii vinului.

-      nu am vizitat nici o crama.

-      prima participare la un eveniment a fost intamplatoare, eram prin centrul Vienei, imi omoram timpul si am vazut o vitrina in care se distingeau niste etichete de vin cu o garderoba impecabila de haine medievale  - renascetiste. Am intrat in magazin si nu mi-am dat seama ca era o prezentare a vinurilor Esterhazy. Haydn mi s-a parut cel mai expresiv ca si stil de vinificatie si cu ce scotea in evidenta eticheta.

-      Vinul nu il analizez senzorial. Il memorez doar daca ma duce intr-o lume pe care mi-o imaginez... as zice transă, dar e un cuvant greu si spiritual

-      citesc blog-urile de vin. Am preferatii mei :)

-      am acasa la tara un beci sapat in pamant, cu blota semicilindrica din caramida.

-      Vinul inseamna istorie, identitate si statistica sacra.

-      Iubirea mea secreta este Chateau Latour, dar toata lumea – adica FB – ma stiu de vesnicul si umilul supus al Pomerolului. Prima carte al lui Neil Martin – Pomerol, trimisa in Ro, este a mea :). 

De ce am participat la WineUp?

Dna  Bidian Micu Ioana. - dansa m-a trimis direct la depozitul Transilvania unde mi-am luat un stoc de Feteasca alba 2011 si Feteasca Regala 2011. Rozeul luat l-au baut altii. Nu rezonez cu ideea de roze. La acel moment se gasea cu greu, deci aveam ceva frumos dat fiind si valentele istorice pe care le atribuiam zonei de provenienta+tineretea cramei. Un austriac reinvie vinul imparatului.
Nu cunosteam pe nimeni, dintre potentialii participanti, doar pe Mihai Oprea, dar stiam ca nu ne vom intalni. A fost un șoc dar si o placere deosebita, salutul dnei Bidian Micu Ioana.
Preturile ok.
Evenimente peste evenimente. De aceea am planuit doar doua masterclassuri. Moet si Vinurile Transilvaniei. Cina bistrologica, vinurile efervescente, vinurile speciale au venit spontan pe parcurs
Mandria locala de ardelean.
Contact vizual cu lectorii
Locatia – Chios. Un loc unde m-am simtit in stilul meu in epoca mea :)
 

Cu ce am ramas?

 -      3 contacte de specialitate pe FB, 2 doamne si un domn

-      am gustat vinuri pe care cu siguranta nu le-as fi cumparat, dar stiu persoane ale caror gusturi s-ar potrivi si s-ar bucura. Deci am invatat ceva :)

-      am ramas cu un gust amar datorita ratei de prezenta la evenimentele la care am participat. Sotia are o scuza, fiind bolnava :)

-      prima data cand am fost in cazinoul mare :)

-      placut surprins de organizare, servire. Doamnele Raluca si Ioane dragute si primitoare, gazde veritabile si dl Kormos simpatic, prietenos si deschis. Dl Cotea ireprosabil, doar ca tema lui e neprietenoasa cu mine si am iesit repede la aer :)

 

1. Moet 

Evenimentul sotiei, ea este cu glamour-ul. I se potriveste. Am apreciat creionul, mapa etc. Superb! Prima pagina cu istoricul a fost pe placul meu, in rest m-am pierdut in stralucirea si grandoare. Dar am avut si eu momentele de istorie si a fost bine. As face o paranteza... fiind fericitul posesor al ex nr 13 Chateau Latour the history of a great vineyard 1331 – 1992, o carte plina de date statistice si grafice, cu greu m-am abtinut sa tac. Insa noroc cu FB si am dat de dna Illek.

Am o tema sa ii expun, deoarece participarea dansei la WineUp se leaga foarte strans de ideea ca prin anul 1870 Mehrer, maestrul pivnicier al “Cooperativei cramelor” din Cluj a fost primul care a preparat în Transilvania, vinul spumant, după clasica metodă franceză champenoise. Ceea ce este interesant este că nu au trecut foarte mulți ani față de anul 1821, atunci când Dom Groussard, călugărul benedict de la mănăstirea Hautvillers, observând perlația vinului Champagne a dat credit

călugărului Dom Perignon ca și inventator al șampaniei, pentru a spori prestigiul și faima băuturii.

 --------- primul masterclass exclusivist al meu a fost la WineUp Cluj. Credeti-ma ca am fost cuprins de un sentiment de bucurie!

Evenimentul l-am dedicat sotiei!

 

2. Cina bistrologica WineUp

Se vede clar din poza sheruita pe FB, ca am transformat-o intr-un eveniment privat. Nu am o gasca :) A fost o seara placuta! Ne-am simtit foarte bine, e bistro-ul meu preferat cu vinuri, dar am si cel vienez la inima. Fumul de tigara uneori e naucitor, dar vineri seara a fost ok. Sauvignonul l-as fi inlocuit cu FA 2011 :), Shiraz-ul cu o Feteasca Neagra chiar daca era adus in damigeana de la Nachbil :D

Apropo … Cârciumile Clujului erau multe în afara orașului, aproape de zidurile cetății și erau frecventate de nobili, orășeni, studenți, piariști, adică de cele mai diferite categorii sociale. În zilele de târg, vânzătorii ambulanți și țăranii din împrejurimile cetății aveau voie să intre în Cluj fără taxă.

Hanurile s-au înmulțit în jurul orașului Cluj, unde se cazau comercianții si depozitau în beciurile lor cantități mari de vin și mărfuri apoi le duceau gratis în oraș în zilele de târg. Majoritatea veneau cu cai și căruțe încărcate până la refuz. Una din aceste cârciumi se spune ca a fost Cârciuma Dracului, care legenda spune ca ar fi fost asezata undeva in zona de langa cladirile parohiale Sf Mihail.

Cina Moet nu zic ca a fost scumpa, dar nu ne-am permis. As zice ca toata gama de buzunare a reusit sa opteze pt un eveniment, ramane doar suspinul sotiei :)

 

3. Vinuri speciale.

Am descoperit ca Xeres fino e echivalentul ca si aperitiv cu tuica, exceptand nivelul de alcool. Bun de stiut :)

Manzanilla mi-a adus aminte de imprejurimile Stockholmului. Nota sarata a dat un usor gust racoritor. Nectarul a pus punctul pe I :) Era interesant de prezentat ca si poveste pe d'Yquem :)

Evident nu am sa uit solul pietros alb si povestea maturarii la soare. Tot masterclassul a fost o lectie. Teoria am savurat-o la maxim, mai putin vinurile. Teoria cu ocupatia musulmana in Spania ca nu a facut sa dispara viticultura este asemanatoare cu cea de pe vremea turcilor la noi cand zona Arad-Oradea-Diosig-Sacuieni era tributara musulmanilor. Sotia nu a mai venit deloc la WineUp.

Aici slide-urile prezentate is discutabile, dar eu is subiectiv.

 

4. Vinurile Transilvaniei.

Pt mine a fost evenimentul principal.  Teoria plai – podgorie etc ma amuza ca si politica. Situatia e ridicola... sa il obligi pe cel din Ratesti sa scrie dealurile Crisanei si a Maramuresului, sa nu mai vorbim oare pe cand Podisul Somesului? :) Avem caietele de sarcini si uitam de istoria locului.

Nu reprosez nimic :) Syrazul 2004 de la Nachbil e cu dealurile satmarului :). pe KL – Feteasca Regala acuma scrie ca e vin de exceptie in serie limitata :)

In loc de Villa Vinea – Gewurztraminer as fi optat pt Tamaioasa Romaneasca de la Hetei :)

In rest stilul academic si sarmul prezentarii au facut deliciul masterclassului.

Mi-am adus aminte de doua povesti fantastice:

Vinul cupaj Grasă + Fetească, dulce, legendar al sec. 19 din zona Albei Iulii a fost Rózsamáli, care la Londra a fost remarcat și apreciat. Istoria vinului coboară până în vremurile bătrânului principe Rákóczi György, care prefera să bea vinul preferat direct cu găleata. Vinul provenea din via de 27 iugăre a episcopiei catolice de la Alba Iulia, situată pe dealul Rózsamál , recunoscut încă din evul mediu pentru microclimatul său favorabil viticulturii. În 1870 compoziția vinului se schimbă, cupajul dominant fiind din Grasă și Iordană.

 

Vinul cel mai titrat al baronilor Kemény, de-a lungul timpurilor a fost cel intitulat Plébános. Cupajul era compus din 40% Furmint, 40% Grasă și 20% Fetească, Muscat Ottonel, Pinot Gris. Legenda numelui Plébános – Parohul, spune că soția baronului fiind o catolică convinsă, avea ca duhovnic un preot minorit din Aiud, care era și un pasionat de vinuri. Odată după un tur de gustare pe la fiecare butoi al pivniței de peste 40 de metri al baronului, preotul a fost întrebat care vin i-a

plăcut cel mai mult. Vinul ales de preot a fost dintr-un butoi care conținea un vin experimental. Încântat de alegerea preotului, baronul a exclamat că de acum încolo vinul se va numi Plebanos și o arie de pământ să fie plantată cu soiurile și în procentaj exact ce compun cupajul. O altă variantă a legendei spune că preotul satului Galda de Jos a primit 40 de iugăre ca și lot de pământ pustiit de filoxeră și să facă cu el ce crede el de cuviință. Încântat de donația baronului, preotul a reușit să înființeze o vie. Întors de la un concurs viticol, cu o medalie în buzunar, baronul s-a oprit la preot pentru o scurtă vizită ca să se odihnească și să își tempereze setea. Preotul umil la servit pe baron cu un pahar de vin producție proprie. După prima înghițitură, baronul a tresărit și a întrebat ce fel

de vin e acesta de unde îl ai? Este mai bun ca și al meu! Preotul a mărturisit că este vinul său obținut din strugurii culeși de pe pământul donat de baron. Apoi baronul exclamă atunci numele lui să fie Plebanos! Apariția în Transilvania a soiului Grasă de Cotnari, este plasată pe vremea lui Mathia Corvin, care a încercat să reusciteze viticultura în urma distrugerilor provocate de răscoala lui Doja și a incursiunilor turco-tătare. Prestația vinului Plebanos la expoziția din Paris 1937, a generat la acea vreme o serie de exporturi a vinului la New York.

 

5. Vinurile efervescente 

Dl Kormos a reusit o prezentare buna, desi publicul uneori a fost pierdut in spatiu. Timpul de afara a fost nemilos. Eu personal acuma am o baza stiintifica :) de ce resping bulele din anumite sticle :) Multumesc WineUp, deoarece is comod si cand am timp doar istorie caut :)

Dl Kormos mi-a dat de lucru. Trebuie sa caut date si statistici despre dr Christopher Merrer atunci cand la 1662 a reusit refermentarea. Superb! :)

As sublinia oarecum linia destinului Merrer – Mehrer. :)

Am castigat un ghid/prieten pt participarea mea la evenimentele viticole de la zilele culturale maghiare.

 

Concluzii …

 

-      nu am participat la targ. Consider ca trebuie sa fie concentrata maxim atentia pe educare. Targul e ca la piata. Parerea este personala. Avem carti, blog, site-uri si magazine. Eu am tot ce trebuie.

-      Apreciez gestul dnei Bidian Raluca! Nu l-am onorat din considerente familiale. Ceea ce nu gasesti in lumea viticola romaneasca si anume sa isi rasplateasca cu respect clientii am gasit la Cluj la WineUp. Frumos, oameni frumosi!

 

Este foarte mult de lucru aici la Cluj in educarea consumatorului! Am incredere ca WineUp va reusi!

 

Acest material nu am sa il recitesc si sa il editez. Scuze. Este forma lui bruta, venita din suflet. Nu merg pe principiul lauda si vei fi laudat. A fost prima editie. La a doua editie deja vom avea cu ce sa comparam. :) daca la 5 ani de la plantatie deja avem vinuri premium, cu siguranta ca la a 5 editie WineUp selectia va fi pe masura! Deoarece va fi un public educat.

 

Chapeau WineUp!

 

Vasile Gheorghe Silvasan

Mihai Oprea marker
 

... va confesez cinci motive pentru care astept cu nerabdare ziua si ora deschiderii:

  • pentru ca Cluj. Ma intelegeti…
  • pentru ca fiecare minut petrecut de client si de expozant trebuie sa fie dedicat schimbului de informatii despre vinuri, si nu rezolvarii problemelor logistice si organizatorice, si in acest sens s-a pus cap la cap toata experienta de la multe targuri si festivaluri de vin a echipei organizatorice, pentru ca toate obisnuitele probleme sa fie preintampinate (pahare murdare, gheata insuficienta, miros de mancare, garderoba, apa de clatit pahare, depozitarea vinurilor la temperatura potrivita, etc, etc.);
  • pentru ca spatiul dedicat targului va fi unul din cele mai elegante si cochete in care s-a desfasurat un astfel de evniment in Romania -cladirea vechiului Casino din Parcul Central din Cluj: are stil, e recent renovat, e incapator, si inspira prestanta;
  • pentru “meniul” interesant de evenimente ce se va anunta in curand si va completa clasicele vizite la standuri: master-class-uri, mese rotunde, workshop-uri si degustari comparative;
  • pentru ca va fi un adevarat eveniment regional, antrenand comunitatile de iubitori de vinuri nu doar din Cluj, ci si din toata Transilvania.

Si sa nu uitam ca, daca fiecare producator va aduce in medie cate cinci etichete, se vor strange suficiente vinuri interesante ca sa lase gura apa si sa umple din plin cele trei zile.

Mihai Oprea
Blogger - Vinul de Cluj

Eniko Negele marker
 

Pasiunea fata de vin nu se naste din noi. Se invata. De aceea, la Corso Cafe&Bistro, de mai mult de patru ani “predam” clientilor nostrii lectii despre vinurile locale. Suntem foarte fericiti, ca de la an la an, reapar tot mai multe zone viticole, care isi justifica potentialul, tot mai multi oameni dedicati care creaza vinuri cu pasiune si, astfel, tot mai multe vinuri de calitate. De aceea si numarul de consumator vinofili a crescut considerabil ceea ce nu poate decat sa optimizeze raportul dintre calitate si cantitate. Conceptul „WineUp”este o intiativa care sustine o viziune pe care o impartasim: aceea de a aduce la un numitor comun pasiunea creatorilor de vin cu ceea a consumatorilor vinofili. Va recomandam cu incredere sa re/descoperiti aromele autohtone si sa intalniti oamenii din spatele paharelor.

Eniko Negele
Bistro Corso

Marius Contiu marker
 

Wine Up e un proiect frumos pentru ca exista.
Orice gest facut in directia promovarii vinului este spectaculos, pentru ca eu consider ca vinul e cultura si e viata.
Clujul creste in fiecare zi in toate aspectele vietii urbane, are mai multe motoare de crestere: viata culturala, viata universitara, viata economica, apetitul pentru socializare in jurul paharelor de vin.
Pentru mine vinul inseamna viata, vinul face parte din viata mea, e in jurul meu, eu cresc odata cu vinul.

Buna dimineata, sunt Marius, incantat!

Marius Contiu
Tepaso

Kormos Zoltan marker
 

Luni degustare de Babeasca Neagra cu prietenii, marti degustare de vinuri portugheze la un wine bar pretentios, miercuri vinuri din Republica Moldova la un magazin specializat, joi degustare de vinuri din Somló (Ungaria) la un club profesional... Iar weekendul este inca departe...
E foarte fain acum la Cluj, cand am atatea optiuni unde si cu cine sa impart un pahar de vin. In schimb o sa fie si mai fain la WineUp, unde voi avea de ales dintre sute de vinuri, masterclassuri interesante si voi avea ocazia sa ma intalnesc cu o multime de oameni cel putin la fel de pasionati de vin ca si mine.
Sunt convins ca WineUp va fi inceputul unui nou capitol in istoria targurilor de profil din tara noastra. Nivelul prezentarilor si al organizarii nu va fi cu nimic mai prejos decat evenimentele similare organizate mai la vest de noi. In ce priveste vinurile, lucrurile sunt putin mai nuantate, dar trebuie sa intelegem cu totii ca vinul este un dans, la care participa in egala masura si cel care-l face dar si cel care-l bea. Si ce loc mai frumos pentru dans decat Casinoul din Cluj, la WineUp ?

Kormos Zoltan
RMKT

Rares V. Dragan, Ciprian Comsulea marker
 

Vinul ... te atrage, te invaluie, te ridica sau te coboara...
Cu totii cautam starea de bine atinsa deseori prin narcotizarea fina, cu un vin bun, intr-o atmosfera placuta, cu oameni minunati in jur. Iar aceste experinte se potrivesc perfect Clujului - un oras in care socialul se integreaza in urbanismul aflat in plina dezvoltare, in care cultura este mereu in prim plan, in care inovatia aduce efervescenta cetatii, in care vinul bun ... te-nvaluie.

Rares V. Dragan, Ciprian Comsulea
Transylvania Evolution