side-menu
Calibrarea abilităților de degustare. Un Masterclass despre mister, magie și cunoaștere.

Calibrarea abilităților de degustare. Un Masterclass despre mister, magie și cunoaștere.

Ce înseamnă abilități de degustare? O aventură în lumea simțurilor, a gusturilor, aromelor, nuanțelor, asocierilor. Calibrarea acestor abilități presupune o căutare a unor răspunsuri la întrebări precum: Ce înseamnă aciditate? Cât de crocant poate fi un vin? Ce înseamnă post-gust? Avem în față un vin proaspăt sau unul baricat?

Nu e știință abstractă, ci doar antrenament al palatului gustativ combinat cu o cunoaștere rezultată în urma unui studiu îndelungat. Înseamnă a înțelege nuanțele fiecărei varietăți și apoi de a le recunoaște, dacă se poate până la a identifica regiunea din care face parte vinul respectiv. Când acest lucru se face 'în orb', fără a avea indiciile unei etichete, totul se apropie de magie. E o incursiune aprofundată pe un tărâm plin de mister.

De multe ori informațiile de pe eticheta de vin, respectiv zona, producătorul, prețul sau soiul ne pot influența în evaluarea corectă a unui vin. Degustarea în orb, examinare senzorială fără a avea toate aceste informații, având la dispoziție doar o grilă de evaluare și notare a probelor, ne poate oferi o nouă perspectivă.

Acest masterclass plin de surprize și de exerciții practice în compania experților în jurizare de la WineUp Official Selections are loc într-o sală pregătită conform condițiilor de concurs, unde serviciile sunt cele dedicate pentru jurizare, iar identitatea sticlelor de vin este secretă.

Într-o astfel de atmosfera veți avea ocazia să evaluați personal calitatea probelor, notând vinurile în concordanță cu regulile jurizării cu puncte până la 100. Calibrarea abilităților de degustare și de notare o veți putea face comparând ulterior notele degustării dumneavoastră cu rezultatele oficiale.

Zona de învățare a acestui masterclass se va concretiza în discuțiile de la final, care vor fi cu atât mai valoroase cu cât totul va avea amprenta schimbului de idei, opinii, senzații și informații neprețuite, realizate împreună cu o parte din membrii juriului WineUp. Chiar la urmă, misterul se va risipi și toți vom afla care au fost vinurile selectate pentru degustare.